Britse Feestdagen: 9 Belangrijke Feestdagen in Groot-Brittannië

Er zijn verschillende Britse feestdagen die wij niet hebben of die er gedeeltelijk anders uitzien bij ons. Daarom is het nuttig om te weten wat belangrijke Britse feestdagen zijn, waarom en wanneer ze gevierd worden in 2023.

In een vorig artikel zie je een overzicht van verschillende feestdagen met de Nederlands-Engelse vertaling en hieronder zie je een uitgebreid overzicht van belangrijke Britse feestdagen die anders zijn dan bij ons. In dit artikel vind je alle informatie die je nodig hebt om te weten waarom deze feestdagen gevierd worden.

Burns Night: 25 januari 2023

Burns Night wordt jaarlijks gevierd in Schotland maar is geen federale feestdag. Dit wil zeggen dat winkels niet gesloten zijn op deze dag. Meestal wordt deze dag gevierd op 25 januari of rond deze datum.

Op deze dag herdenkt met de Schotse dichter Robert Burns. Robert Burns werd geboren op 25 januari 1759 en was heel belangrijk voor de ontwikkeling van de Schotse cultuur en literatuur.

Veel mensen houden op deze dag een maaltijd ter ere van Robert Burns (= Burns supper) waarbij men soms zijn gedichten voorleest. Een gerecht dat zeer populair is op deze dag is ‘haggis’ (worst klaargemaakt in een schapenmaag) met ‘neeps’ (rapen) en ’tatties’ (aardappelen). Het belangrijkste moment van de maaltijd is wanneer de ‘haggis’ geserveerd wordt terwijl men de doedelzak bespeelt. Voor men begint te eten leest men de ode ‘Address to a Haggis’ voor, geschreven door Robert Burns.

Saint David’s Day: 1 maart 2023

Saint David’s Day is de nationale feestdag van Wales en wordt dus gevierd in Wales of door mensen van Welshe origine. Saint David is de patroonheilige van Wales en staat deels symbool voor de Welshe cultuur in gebieden buiten Wales. Deze dag is geen federale feestdag dus alle winkels zijn normaal open. Meestal organiseert men wel speciale acties in sommige winkels. Jaarlijks viert men deze dag op 1 maart.

Traditioneel organiseert met misvieringen en parades en wordt de vlag van Wales overal uitgehangen. Scholen organiseren ook meestal vieringen. Op deze dag eet men ook traditioneel een soort preisoep.

Sommige mensen zijn gekleed in traditionele kledij en anderen spelden een narcis of een prei op hun kledij omdat dit symbolen zijn van Wales.

Over de persoon Saint David is weinig geweten, ondanks zijn belang in de Welshe cultuur. Het verhaal doet de ronde dat hij zeer vriendelijk, vredelievend, sterk en groot was. Hij zou gestorven zijn in 589 en reisde door het Britse eiland. Hij stichtte verschillende kerken en kloosters in Wales en werd aartsbisschop.

Saint Patrick’s Day: 17 maart 2023

Saint Patrick’s Day is een federale feestdag in Noord-Ierland waar de meeste mensen thuis zijn omdat de meeste winkels en scholen gesloten zijn. In Engeland, Wales of Schotland is dit geen feestdag en gaat het normale leven grotendeels verder. Jaarlijks viert men Saint Patrick’s Day op 17 maart.

Traditioneel gaat men naar de Ierse pub en zijn er parades in steden waar veel mensen wonen met Ierse roots. In andere gebieden wordt er niet veel gedaan, al kan men soms wel naar de lokale Ierse pub gaan om iets te drinken. Soms kleurt men het bier groen om extra in de verf te zetten dat het een speciale dag is.

Chicago River Saint Patrick's Day Taalhulp Engels
In Chicago wonen veel mensen met Ierse roots dus daar zijn er grote festiviteiten. De Chicago River wordt elk jaar groen gekleurd omdat dit de kleur is van Ierland.

Saint Patrick is één van de patroonheiligen van Ierland en zou gestorven zijn op 17 maart in of rond het jaar 493. Hij was een missionaris en zou slangen van het Ierse eiland verbannen hebben. Al kan dit ook betekenen dat hij ervoor zorgde dat mensen die in de slangengoden geloofden verbannen werden. Oorspronkelijk was deze feestdag Christelijk, maar nu is dit niet meer het geval.

Saint George’s Day: 23 april 2023

Saint George’s Day wordt enkel in Engeland gevierd aangezien Saint George de patroonheilige is van Engeland. Het is geen federale feestdag en de winkels volgen de normale openingsuren, maar toch is dit één van de belangrijkste Britse feestdagen. Er zijn vieringen en parades en op de zondag het kortst bij 23 april is er een speciale misviering ter ere van Saint George.

Op deze dag herdenkt men de dood van Saint George. Hij was een Romeins soldaat en werd geëxecuteerd op 23 april in het jaar 303 omdat hij Christen was. Volgens de legende doodde hij een draak en redde hij een prinses die normaal ging geofferd worden. Als dank voor het veslaan van de draak bekeerden de mensen van het dorp zich tot het Christendom.

Saint George's Day Taalhulp Engels
Op deze foto zie je een parade ter ere van Saint George. Hier zie je Saint George en de draak die hij doodde volgens de legende.

King’s Birthday: 17 juni 2023

Deze feestdag wordt gevierd ter ere van de vorst/vorstin van het Verenigd Konkrijk. Vroeger was dit ter ere van Queen Elisabeth II, maar nu viert men dit ter ere van King Charles III.

De echte verjaardag van koning Charles is op 14 november, maar de officiële verjaardag wordt in het Verenigd Koninkrijk jaarlijks gevierd op de derde zaterdag in juni. In andere gebieden zoals Australië en Canada viert men deze dag op een andere datum.

De King’s Birthday staat ook gekend als de ‘King’s Official Birthday’ of de ‘Queen’s Official Birthday’ in veel landen van de ‘Commonwealth’. Belangrijk is dat men op deze dag de vorst eert door zijn/haar verjaardag te vieren, ook al is de echte verjaardag op een andere datum. Voor veel mensen is dit een gewone werkdag, maar sommige ambtenaren hebben wel vrijaf.

Op deze dag wordt in London een parade (Trooping the Colour) georganiseerd ter ere van King Charles III. Deze parade wordt uitgevoerd door het leger.

Orangemen’s Day: 12 juli 2023

Orangemen’s Day is een feestdag in Noord-Ierland en heeft veel verschillende benamingen: Orange Day, the Glorious Twelfth of gewoon the Twelfth. Op deze dag herdenkt met de ‘Battle of Boyne, die plaatsvond op de oostkust van Ierland in 1690. Op deze dag houdt men marsen en optochten

Het gevecht vond plaats op 1 juli, maar men herdenkt het jaarlijks op 12 juli. Dit was een veldslag tussen de Protestanten en Katholieken. De protestantse Willem van Oranje won het gevecht en versloeg de Katholieke koning James II van Engeland. Willem van Oranje werd koning Willem III en luidde een Protestants tijdperk in in Ierland.

Dit is een federale feestdag in Noord-Ierland, dus de meeste mensen hebben vrijaf op deze dag. Scholen en de meeste winkels zijn ook gesloten.

Guy Fawkes Night: 5 november 2023

Guy Fawkes Night staat ook gekend als Bonfire Night en wordt jaarlijks gevierd op 5 november. Het is geen federale feestdag dus de winkels zijn gewoon open.

Op deze dag wil men het complot tegen koning James I herdenken. Guy Fawkes was lid van het ‘Gunpowder Plot’ dat het parlement wou opblazen terwijl de meeste parlementsleden en de koning aanwezig waren. Dit was een complot georganiseerd door een kleine groep katholieken. Guy Fawkes was de bekendste van deze samenzweerders en men wou ervoor zorgen dat Engeland terug katholiek werd in plaats van protestants te blijven.

Jaarlijks wordt Bonfire Night gevierd op 5 november omdat Guy Fawkes op die dag in 1605 werd gearresteerd wanneer hij de explosieven onder het parlement aan het bewaken was. De aanslag werd verijdeld en overal startte men een kampvuurtjes om te vieren dat de koning nog leefde.

Bonfire Night Taalhulp Engels
Op Guy Fawkes Night (of Bonfire Night) worden overal grote kampvuren aangestoken en steekt men ook vuurwerk af.

In veel steden worden vieringen georganiseerd en steekt men vuurwerk af. Dit kan op grote schaal zijn, maar ook veel mensen doen dit in familiale kring. Op de kampvuren plaats men traditioneel een pop die men ’the guy’ noemt, als verwijzing naar Guy Fawkes. Meestal eet men ook zoetigheden zoals ’toffee apples’.

Saint Andrew’s Day: 30 november 2023

Saint Andrew is de patroonheilige van Schotland dus deze dag is een de nationale feestdag in Schotland. Het grootste deel van de bevolking heeft vrijaf want scholen en de meeste winkels zijn gesloten.

In Schotland wordt de Schotse vlag uitgehangen op overheidsgebouwen en in Edinburgh is er een week van vieringen. Tijdens deze vieringen staan muziek en traditionele dans centraal. In het algemeen is er zeer veel folklore op deze feestdag.

Saint Andrew zelf was één van de volgelingen van Jezus, dus hij leefde rond de start van onze jaarrekening. Hij zou gestorven zijn aan het kruis. Opmerkelijk is wel dat dit kruis een X-vorm had, en deze vorm zie je nu in de vlag van Schotland.

Saint Andrew's Day Saltire Taalhulp Engels
Op de vlag van Schotland, ook gekend als de ‘Saltire’, zie je een kruis. Dit kruis verwijst naar de manier waarop Saint Andrew om het leven kwam.

Boxing Day: 26 december 2023

Boxing Day is een feestdag die wij kennen als tweede kerstdag en valt jaarlijks op de dag na kerstmis. Het is een federale feestdag en bijna iedereen heeft vrijaf. Veel mensen gebruiken deze dag om te bekomen van kerstmis en brengen tijd door met familie en vrienden. Vandaag de dag is Boxing Day een belangrijke dag voor sportevenementen in Groot-Britannië.

Traditioneel gaven werkgevers op deze dag extra geld, eten of andere waardevolle dingen aan hun werknemers. Deze dingen waren meestal verpakt in een kleine doos (= box) en één van de verklaringen voor de naam van deze feestdag komt voort uit dit gebruikt.

Een andere verklaring komt voort uit het inzamelen van geld in de kerk in een ‘collection box’. Dit geld werd dan verdeeld onder de arme mensen in de parochie.

Gerelateerde artikels