Hoe Engels Leren?

Voor alle duidelijkheid: wij kunnen een klein deel ontvangen van het bedrag dat je betaalt als je de links op deze pagina gebruikt. Bedankt als je onze links gebruikt, we stellen het erg op prijs!

Een vraag die ik regelmatige te horen krijg is hoe je op een gemakkelijke en vrij passieve manier Engels kan leren en verwerven zonder dat je actief lessen gaat volgen. Daarom ben ik beginnen nadenken en kwam ik tot dit lijstje. Hier heb je 7 manieren waarop je makkelijk Engels kan verwerven tijdens je dagelijkse activiteiten.

Engels leren kan op allerlei manieren. De meest voor de hand liggende is lessen volgen of zelfstandig woordenschat verwerven en grammatica studeren. Je kan het echter ook op een eerder passieve manier doen door Engels te gebruiken in je dagelijks leven. Hieronder 7 tips hoe je dat kan doen zonder je slaapkamer te verlaten.

Engelse series kijken

De eerste mogelijkheid om op een relatief passieve manier Engels te leren is door series in het Engels te bekijken. Als je een beginner bent kan dit moeilijk zijn, zeker om te verstaan wat er gezegd wordt.

Om dit tegen te gaan kan je Engelse ondertitels aanzetten om ook al lezend te volgen wat de personages zeggen. Zelfs gevorderden kunnen hier baat bij hebben omdat je op die manier ook ziet hoe woorden en uitdrukkingen geschreven worden.

Een mogelijkheid om Engelse series te bekijken is via Amazon prime. Je kan dit volledig gratis proberen als je je registreert via één van de volgende links. Als je je registreert kan je 30 dagen gratis Engelse series kijken.

Engels Leren Netflix Taalhulp Engels

Als je nog een stap verder wil gaan en echt actief aan de slag wil met ondertitels raad ik zeker ‘Language Learning With Netflix’ aan. Dit is een gratis Google Chrome plugin dat het mogelijk maakt om ondertitels in het Engels en Nederlands tegelijk op het scherm te doen verschijnen.

Voor meer informatie: https://languagelearningwithnetflix.com/

Engelse podcasts beluisteren

Een tweede manier om Engels te leren op een leuke manier is de podcast! Er zijn miljoenen podcasts over allerlei onderwerpen dus er zal zeker ergens een reeks podcasts zijn over jouw hobby of passie.

Apple podcasts is een goede plaats om je zoektocht te starten, maar je kan ook op Spotify en Youtube op zoek gaan naar de perfecte podcast (in het Engels uiteraard). Probeer tijdens het luisteren te begrijpen wat men zegt en op deze passieve manier leer je zowel Engels als nieuwe dingen over een bepaald onderwerp.

Als je podcasts wil beluisteren die over de Engelse taal gaan zijn er ook veel mogelijkheden. Hier heb je enkele voorbeelden:

English Speeches

Dit is een kanaal waar je Engelse speeches kan beluisteren van bekende mensen. Het gaat over allerlei onderwerpen dus meer dan genoeg variatie.

6 Minute English

Dit programma van de BBC (de Britse openbare omroep) gaat over actuele onderwerpen. De bedoeling is dat je luistert en woorden oppikt over relevante dingen. Zoals je kan afleiden uit de titel zijn deze podcasts vrij kort, dus ideaal om tussendoor te beluisteren.

Engels leren met cartoons

Engels leren kan ook door het bekijken van cartoons. Dit is een ideale manier omdat het meestal leuk en eerder passief is. Het taalgebruik in de meeste cartoons is vrij simpel omdat deze vooral gemaakt zijn voor kinderen.

Een korte zoektocht op Youtube levert een schat aan informatie op. Op Netflix vind je ook veel cartoons en tekenfilms die je kunnen helpen omdat ze gemakkelijker te begrijpen zijn dan series en films voor volwassenen.

Enkele voorbeelden van Engelse cartoons zijn Rick and Morty, The Simpsons, Southpark (hier volledig gratis te bekijken), Adventure Time, …

Engelse muziek luisteren

Dit is een tip die veel mensen al kennen maar het gaat iets verder dan enkel luisteren. Wanneer je Engelse muziek aan het beluisteren bent kan het een goede oefening zijn om eens te focussen op de tekst van het liedje. Op deze manier kan je ook Engels leren op een leuke en passieve manier.

Heel veel mensen kennen verschillende Engelse liedjes waar ze al jaren naar luisteren maar schrikken toch wanneer ze achter de betekenis komen.

Sommige liedjes hebben een diepere betekenis dan wat je op het eerste zicht zou denken en daarom kan het zeer verrijkend zijn. Je leert dus niet enkel nieuwe woorden door af te leiden wat ze willen zeggen in de context, maar je leert ook je favouriete artiest wat beter kennen.

Een goede artiest om lyrics te bestuderen is Eminem. Luister hieronder maar eens naar wat hij probeert duidelijk te maken in ‘Lose Yourself’.

Engelse nieuwsberichten bekijken en lezen

Nog een goede manier op je Engels te verbeteren is om regelmatig naar het nieuws te kijken in het Engels. Zoals je wellicht al weet gaat het nieuws over dingen die elke dag gebeuren dus de woorden die men gebruikt zijn zeker actueel en kunnen je ook helpen als je wil meepraten met wat er vandaag allemaal gebeurt in de wereld.

De website van de BBC is een heel grote nieuwswebsite. Je kan er nieuws vinden over allerlei onderwerpen zodat er zeker iets te vinden is wat binnen je interesses ligt (sport, reizen, cultuur, …).

Een bekende Amerikaanse nieuwswebsite is CNN. Op deze website vind je ook veel informatie, zowel videos als geschreven artikels.

Het bekijken van nieuws in het Engels is een goede manier om Engels te leren, maar het lezen van niews is minstens even goed. Je ziet hoe woorden geschreven worden en je ziet ook meer de structuur van zinnen.

Als je het nieuws wil beluisteren terwijl je andere dingen aan het doen bent, kunnen podcasts ook een goede oplossing zijn. Onderstaande podcast is van de BBC en praat dagelijks over de hoofdpunten en belangrijke dingen die in de wereld gebeuren.

Engelse boeken lezen of beluisteren

Dit is misschien wel de voornaamste manier om Engels te leren op een leuke manier. Afhankelijk van je niveau zijn er miljoenen boeken beschikbaar.

Boeken lezen

Als je een boek aan het lezen bent is het niet erg als je stopt en een ander boek begint te lezen omdat het Engels te moeilijk is. Iemand die nog niet zo lang bezig is met Engels moet bijvoorbeeld niet starten met het lezen van William Faulkner. Het Engels is veel te moeilijk en kan de reden zijn dat je opgeeft en Engels niet leuk meer vindt.

Een veel betere optie is om te gaan voor kinderboeken of boeken voor jongvolwassenen. Deze boeken zijn meestal makkelijker geschreven en gaan meestal ook over hedendaagse situaties en/of problemen.

Engels-Leren-Taalhulp-Engels-min

Voor gevorderden zijn er veel meer opties beschikbaar. Eén van mijn favourite websites voor boeken is Project Gutenberg. Dit is een website waar je meer dan 60 000 gratis ebooks kan downloaden. Weet wel dat dit niet de nieuwste boeken zijn maar boeken waarop de regels van copyright niet meer gelden.

Boeken beluisteren

Een andere optie is luisteren naar audiobooks. Sommige mensen lezen niet graag, maar luisteren wel graag wanneer iemand anders iets vertelt. Voor die mensen zijn audiobooks een goed alternatief.

Er zijn verschillende mogelijkheden (waarvoor je moet betalen) om audiobooks te beluisteren, maar ik raad aan om eens te zoeken op Youtube en Spotify. Zo hoef je geen geld uit te geven en kan je testen of audiobooks iets voor jou zijn. In principe luister je naar iemand die het boek voorleest.

Als je merkt dat audiobooks iets voor jou zijn kan je je gratis registreren via onderstaande links. Als je dit doet, kan je 30 dagen gratis audiobooks beluisteren via Audible van Amazon. De eerste link is voor Amazon DE, de tweede voor Amazon UK.

Youtube videos bekijken

Engels leren kan je ook doen door Youtube videos te kijken. Hierboven wordt Youtube ook al vermeld maar buiten podcasts en muziek vind je er ook miljoenen videos over allerlei onderwerpen. Dit wil zeggen dat er zeker iets te vinden is dat aanleunt bij jouw interesses.

Je kan ook kijken naar fragmenten uit Talkshows of interviews. Hieruit kan je veel leren over bepaalde uitdrukking die men gebruikt in gesprekkken. Ook leer je verschillende culturele zaken. Zeker een aanrader dus!

Van de meeste talkshows zijn er fragmenten te vinden op Youtube, maar soms heb je meer keuze op de website van de talkshow zelf. Enkele voorbeelden van talkshows met links waar je meer informatie vindt zijn: The Graham Norton Show, The Ellen Show, Jimmy Kimmel en The Late Show With Stephen Colbert.

Als laatste kan je ook interviews bekijken en er nadien vragen over beantwoorden. Hiervoor moeten er natuurlijk vragen beschikbaar zijn. De bedoeling is om een luisteroefening te doen om te kijken of je effectief alles begrepen hebt wat ze vertellen in de video. Voor meer informatie, klik hier om naar de luisteroefeningen op deze website te gaan.

Gerelateerde artikels