De 10 Beste Boeken van Haruki Murakami

Voor alle duidelijkheid: wij kunnen een klein deel ontvangen van het bedrag dat je betaalt als je de links op deze pagina gebruikt. Bedankt als je onze links gebruikt, we stellen het erg op prijs!

Haruki Murakami is een Japans schrijver die wereldberoemd is door zijn fantastische boeken en kortverhalen. Zijn werk wordt omschreven als ‘easily accessible, yet profoundly complex’. Dit will zeggen dat zijn verhalen vrij toegankelijk zijn, maar dat ze wel complex zijn en soms moeilijk te begrijpen.

In dit artikel vind je een overzicht van 10 van zijn werken die je zeker moet gelezen hebben en die je kunnen helpen bij het verbeteren van je taalvaardigheid in het Engels. De boeken in dit artikel zijn dan ook allemaal in het Engels omdat het taalgebruik vrij makkelijk te begrijpen is en dit een leuke manier is om je taalvaareigheid te verbeteren.

Haruki Murakami

Haruki Murakami is één van de bekendste Japanse auteurs vandaag de dag en als je al één van zijn werken hebt gelezen weet je direct waarom. Hij werd geboren in 1949 in Japan en werd wereldberoemd dankzij zijn literair talent.

Zijn boeken zijn in heel veel talen vertaald en lijken op het eerste zicht vrij eenvoudig. Wanneer je dieper nadenkt zie je dat er veel meer aan de hand is dan wat je op het eerste moment dacht. Zijn werk heeft duidelijke kenmerken van het magisch realisme, maar hij tilt dit naar een hoger niveau. Hij won ook tal van prijzen met zijn fantastische romans en kortverhalen.

Beste boeken van Haruki Murakami

Hieronder heb je een overzicht van wat wij denken dat de beste boeken zijn van Haruki Murakami. Ze staan in willekeurige volgorde en zijn het allemaal waard om gelezen te worden.

Kafka on the Shore

Kafka on the Shore is één van de bekendste werken van Murakami en je snap direct waarom als je dit boek leest. Fans van zijn boeken zijn het er in het algemeen over eens dat dit zijn meesterwerk is.

Het gaat over twee verhalen die zich tegelijkertijd afspelen en in elkaar lijken over te lopen. Enerzijds heb je het verhaal van Kafka Tamura, die van huis wegloopt. Anderzijds volg je Satoru Nakata; een oude man die met katten kan praten. Het mysterie in dit verhaal weet je vanaf het begin tot het einde in zijn greep te houden. Zeker een aanrader dus!

Norwegian Wood

Norwegian Wood is nog een meesterwerk van Murakami en dit is het boek waarmee hij een internationale ster werd. Het werd in heel veel talen vertaald en was ook heel populair bij Japanse tieners.

De thematiek spreekt veel jonge mensen aan omdat het gaat over dingen waar veel jonge mensen mee worstelen. Het is het verhaal van Toru en Naoko die elk op hun eigen manier omgaan met verlies, eenzaamheid en seksualiteit na de dood van hun vriend.

The Wind-up Bird Chronicle

The Wind-up Bird Chronicle is een vrij lang verhaal van Haruki Murakami waarvoor hij de Yomiuri Prijs kreeg. Dit werk wordt gezien als het eerste echte werk waarin Murakami fictie en non-fictie combineert in een fantastisch geheel.

Dit verhaal is een complex doolhof waarin verschillende verhaallijnen door elkaar lopen. Je volgt het leven van Toru Okada, die verschillende mensen leert kennen in de zoektocht naar zijn vermiste kat (en vrouw). Elk van deze personages heeft zijn/haar eigen verhaal en achtergrond. Ook verwijst het naar oorlogsmisdaden in Manchukuo van 1931 tot 1945.

Hard-Boiled Wonderland and the End of the World

Hard-Boiled Wonderland and the End of the World kwam uit in 1985 en is een vrij speciaal werk omdat Murakami de fantasie naar een hoger niveau tilt.

Het is een verhaal waarbij de hoofdstukken elkaar afwisselen en telkens gaan over een andere wereld. De oneven hoofdstukken gaan over dingen die zich afspelen in ‘Hard-Boiled Wonderland’. De even hoofdstukken gaan over ‘The End of the World’. De eerste is een soort van science fiction wereld, terwijl de andere een fantasiewereld is waarin het hoofdpersonage aankomt in een geïsoleerde stad. Het is zonder twijfel een zeer bizar verhaal, maar dit maakt het net interessant om te lezen.

1Q84

1Q84 is een recent werk van Haruki Murakami dat uitkwam in Japan in 2009. Het is een boek van 924 pagina’s dat eigenlijk uit drie delen bestaat. Je kan de delen afzonderlijk kopen, maar ik raad aan om een versie van het boek te kopen dat compleet is omdat deze delen toch samen horen. 1Q84 wordt vaak vergeleken met 1984 van George Orwell omdat de titels op elkaar lijken, maar ook omwille van de thematiek.

Het verhaal volgt het leven van Aomame in een fictief jaar 1984. Aomame begint te merken dat er vreemde dingen gebeuren in de wereld en daarom denkt ze dat ze in een parallelle wereld zit. Deze noemt ze 1Q84, waarbij de letter Q voor ‘question mark’ (vraagteken) staat.

Killing Commendatore

Killing Commendatore is een werk van Murakami uit 2017 dat oorspronkelijk in twee delen uitkwam in Japan. Het werk werd vertaald naar het Engels en kwam in 2018 uit als één boek.

In het verhaal volg je het leven van een schilder wiens vrouw hem nog niet zo lang geleden heeft verlaten. De artiest verblijft tijdelijk in een verlaten huis van een bekende artiest in de bergen en ontdekt er een schilderij. Dit zorgt ervoor dat er allerlei vreemde dingen gebeuren. Om deze gebeurtenissen te stoppen moet het hoofdpersonage een zoektocht tot een goed einde brengen.

After Dark

After Dark is een vrij kort boek van Haruki Murakami en kwam uit in Japan in 2004. De editie in het Engels kwam enkele jaren later in 2007.

Het verhaal speelt zich af in Tokio in de vroege uurtjes tussen middernacht en zonsopgang. Centraal in het verhaal staan twee zussen: Eri en Mari. Eri speelt zelf geen actieve rol, maar heeft wel een belangrijke invloed op het verhaal. Mari ontmoet Tetsuya Takahashi; die ervan overtuigd is dat ze elkaar al eerder ontmoet hebben. Alle personages in dit boek hebben geheimen dat hen op een bepaalde manier verbindt met elkaar. Sommige delen van het verhaal spelen zich zelfs af in een wereld tussen dromen en realiteit…

Sputnik Sweetheart

Sputnik Sweetheart is een roman van Haruki Murakami en werd uitgebracht in Japan in 1999. De Engelse versie van het boek werd uitgebracht in 2001.

Het verhaal gaat over Sumire, die verliefd is op Miu. Miu is een Koreaanse vrouw die 17 jaar ouder is. In het verhaal leren ze elkaar kennen en Sumire gaat zelfs werken voor Miu. Sumire spendeert vele uren aan de telefoon met ‘K’, haar enige vriend en ook de verteller van dit verhaal. Stiekem is K verliefd op Sumire, maar hij vertelt dit niet. Plots krijgt K telefoon van Miu met de boodschap dat Sumire plots verdwenen is.

A Wild Sheep Chase

A Wild Sheep Chase is het derde boek van Haruki Murakami en kwam uit in Japan in 1982. De Engelse versie kwam pas uit in 1989. Dit boek maakt eigenlijk deel uit van de trilogie van de rat, maar kan ook gelezen worden op zichzelf. Veel mensen hebben dit boek gelezen zonder door te hebben dat het deel uitmaakt van een reeks. Het is het derde boek in deze trilogie, maar het is dus niet nodig dat je de twee voorgaande verhalen eerst leest om het te begrijpen.

Het verhaal speelt zich af in Tokio in 1978 en volgt de avonturen van de naamloze verteller. De manier waarop dit wordt voorgesteld voelt een beetje als een detectiveroman. Alles begint wanneer de verteller een foto publiceert van een landschap die hij kreeg van een oude vriend met de bijnaam ‘rat’.

Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage

Colorless Tsukuru Tazaki and His Years of Pilgrimage van Haruki Murakami kwam uit in Japan in 2013 en het duurde een jaar voor de Engelse versie uitkwam. In Japan werd het boek een miljoen keer verkocht in de eerste maand.

Het verhaal gaat over een jonge man die achtervolgd wordt door een groot verlies uit het verleden. Hij probeert te begrijpen waarom zijn leven ontspoorde 16 jaar geleden. Dit werk is eerder realistisch en kenmerken van het magisch realisme komen vooral voor in dromen. Deze roman bevat dus duidelijk minder sporen van het magisch realisme dan zijn andere werken.

Gerelateerde artikels