De 10 Beste Boeken van Stephen King

Voor alle duidelijkheid: wij kunnen een klein deel ontvangen van het bedrag dat je betaalt als je de links op deze pagina gebruikt. Bedankt als je onze links gebruikt, we stellen het erg op prijs!

Stephen King is één van de meest bekende auteurs ter wereld en een groot deel van zijn boeken zijn (soms onsuccesvol) verfilmd. Het feit dat bijna iedereen hem kent en dat hij wereldwijd miljoenen boeken verkocht heeft, toont dat hij een literair genie is.

In dit artikel vind je een overzicht van zijn beste en meest toegankelijke verhalen die je kunnen helpen om je Engelse leesvaardigheid te verbeteren. De boeken zijn allemaal in het Engels, maar het taalgebruik is vrij makkelijk te begrijpen.

Stephen King

Stephen King is een Amerikaans auteur die geboren werd in 1947. Wereldwijd heeft hij al meer dan 350 miljoen boeken verkocht en hij won ook tal van prijzen hiervoor. Zijn bijnaam is de ‘King of Horror’, wat deels verwijst naar zijn achternaam, maar vooral gaat over zijn literaire kwaliteiten in het horror genre. In 1967 verkocht hij zijn eerste professionele kortverhaal en de rest is geschiedenis…

Beste boeken van Stephen King

Stephen King is wereldberoemd dankzij zijn vele boeken. Juist daarom kan het soms overweldigend zijn om een boek te kiezen. Hieronder heb je een overzicht van de beste boeken zodat je weet met welk boek je kan beginnen. Het is zeker de moeite om deze schrijver te leren kennen want zijn boeken hebben (bijna) allemaal iets bijzonder te bieden. Op deze lijst staan ook enkele minder bekende werken, maar ze zijn zeker interessant genoeg om ook eens te lezen.

Pet Sematary

Pet Sematary is geen typfout, maar het is de officiële titel van dit boek. Dit boek kwam uit in 1983 en werd genomineerd voor de Wereld Fantasy Award voor boeken in 1986. Ondertussen is dit boek ook al twee keer verfilmd.

Het boek is een duidelijk horror verhaal waarin Louis Creed verhuist naar een stad in Maine (USA) om er in het ziekenhuis te werken als dokter. De kat van het gezin wordt aangereden en ze begraven de dode kat op een dierenbegraafplaats in een poging om ze opnieuw tot leven te wekken. Dit is slechts het begin…

The Shining

The Shining is het derde boek van Stephen King en kwam uit in 1977. Dit is het boek waarmee hij echt doorbrak als schrijver van horror verhalen. Dit boek is verfilmd door Stanley Kubrick met Jack Nicholson in de hoofdrol.

Het boek gaat over een familie die een winter doorbrengt in een leeg hotel om het te onderhouden. Tijdens de wintermaanden zijn er geen gasten en het hotel is volledig afgesloten van de buitenwereld door de sneeuw. Wanneer de andere personeelsleden vertrekken en de familie alleen achterblijft begint Jack (de vader) zich steeds vreemder te gedragen…

The Green Mile

The Green Mile is een boek van Stephen King dat oorspronkelijk werd uitgebracht in 6 delen in 1996. Vandaag worden alle delen bijna altijd samen gebundeld tot één verhaal.

Het gaat over de bijzondere krachten van John Coffey, wie ter dood veroordeeld werd en zijn laatste dagen doorbrengt in ‘The Green Mile’. Dit is het gedeelte van de gevangenis waar de misdadigers wachten op de elektrische stoel. Het wordt zo genoemd vanwege de groene linoleum op de vloer. Het verhaal wordt verteld door Paul Edgecombe, die vanuit het rusthuis terugkijkt op zijn tijd als cipier in ‘The Green Mile’.

Misery

Misery is een psychologische thriller van Stephen King die uitkwam in 1987. Het boek werd heel goed onthaald wanneer het uitkwam en won ook de Bram Stoker Award in 1987.

Misery gaat over de relatie tussen een fictieve schrijver en één van zijn fans. Paul (de schrijver) raakt zwaar gewond in een auto-ongeluk en wordt verzorgd door een voormalig verpleegster. Deze verzorgt hem goed, maar Paul beseft al snel dat hij ook een gevangene is en er niets kan aan veranderen…

Salem’s Lot

Salem’s Lot is het tweede boek van Stephen King en werd uitgebracht in 1975. Dit boek is een horror verhaal en werd genomineerd voor de ‘World Fantasy Award’ en een ‘Locus Award’. King vertelde in twee interviews in 1980 dat dit zijn favourite boek was.

Het gaat over een schrijver die na 25 jaar terugkeert naar Jerusalem’s Lot om zijn volgende boek te schrijven. In het begin gaat alles goed, maar niets is wat het lijkt en de stad heeft een duister geheim.

Firestarter

Firestarter is een science fiction-horror thriller van Stephen King en kwam uit in 1980. Het boek werd genomineerd voor verschillende prijzen en werd in 1984 ook verfilmd.

Het gaat over Andy en Charlie (vader en dochter) die op de vlucht zijn voor een overheidsorganisatie (‘The Shop’). Andy en zijn vrouw namen in het verleden deel aan een studie met bepaalde medicatie waardoor ze telekinetische krachten kregen. Dit bleef echter vrij beperkt, maar hun dochter beschikt over de kracht om dingen in brand te zetten…

The Institute

The Institute is een vrij recent werk van Stephen King, maar het mocht toch niet ontbreken omdat het door heel veel mensen positief onthaald werd. Het kwam uit in september 2019.

In het verhaal wordt Luke Ellis ontvoerd en wordt hij wakker in een kamer die heel hard lijkt op die van hem. Er is maar één verschil: nu zit hij in ’the institute’. Daar verblijven kinderen met speciale talenten, maar ze kunnen er nooit ontsnappen. Luke wordt radeloos en besluit om het toch te proberen…

Cycle of the Werewolf

Cycle of the Werewolf is een minder bekend werk van Stephen King en is één van zijn kortere verhalen. In principe is elk hoofdstuk een kortverhaal op zich, maar ze horen wel samen en vormen één geheel.

Het verhaal vindt plaats in een stadje ergens in Maine en gaat over een weerwolf die genadeloos mensen afslacht. Het hoofdpersonage is een jongen in een rolstoel en je leert hoe hij omgaat met deze geweldadige moorden. Niet het bekendste werk, maar zeker interessant om te lezen!

Later

Later is het meest recente werk van Stephen King en kwam uit in maart 2021. Vlak nadat het boek uitkwam, stond het al op de tweede plaats op de New York Times fiction best-seller List.

Het verhaal gaat over Jamie Conklin, die een speciale gave heeft: het zien van en praten met de doden. Zijn alleenstaande moeder probeert deze gave geheim te houden. Als Jamie met de doden praat, moeten deze altijd de waarheid vertellen. Deze gave blijkt nuttig te zijn voor politiewerk…

It

It is één van Stephen King zijn bekendste werken en werd ook verfilmd. Het boek kwam uit in 1986 en is een duidelijk voorbeeld van een horror verhaal.

Het gaat over zeven kinderen die geterrorriseerd werden en worden door iets dat zich als clown verkleedt en zo zijn slachtoffers lokt. Verschillende thema’s komen aan bod zoals trauma’s uit de kindertijd, vertrouwen en vriendschap. Pennywise de clown is niet voor niets werelberoemd geworden…

Gerelateerde artikels