Hoe Engelse Woordjes Leren

Een vraag die regelmatig terugkomt is hoe je het best Engelse woordjes kan leren. Er zijn verschillende manieren om dit te doen en niet elke manier werkt bij iedereen. Iedereen is anders en onthoudt dingen op een andere manier. Natuurlijk zijn er wel dingen die je kan doen waar iedereen baat bij heeft en waarmee je dus zeker resultaat zal hebben.

Engelse woordjes leren kan op verschillende manieren maar onderstaande stappen zijn zaken die je kan doen en je zal direct resultaat ondervinden. Dit is een soort stappenplan dat je kan volgen om op een doeltreffende manier Engelse woordenschat te verwerven.

Luisteren naar Engelse woordjes

Een eerste stap in het leren van Engelse woordjes is weten hoe de woorden uitgesproken worden. Dit wil zeggen dat je de woorden eerst receptief moet verwerven. Dit is belangrijk omdat je de juiste uitspraak van een woord moet kennen om het effectief te gebruiken in een gesprek.

Je kan aan iemand vragen (die vlot Engels spreekt) om de woorden uit te spreken, maar in veel gevallen is dit niet mogelijk en moet je zelf voor een oplossing zorgen. Tegenwoordig zijn er online veel mogelijkheden om de woorden te laten uitspreken. Hieronder vind je enkele voorbeelden.

Howjsay

Howjsay is een gratis website die iedereen vrij kan gebruiken waar je meer dan 180 000 woorden kan ingeven om de juiste uitspraak te horen. Ook vind je onmiddellijk een omschrijving van wat het woord betekent. Naast de website is er ook een app voor iphone (hier) en een app voor android (hier). Let wel op want deze apps zijn niet gratis te gebruiken.

Je kan ook doorklikken om de vertaling van het woord te zien. Je wordt dan doorverwezen naar Google Translate.

Engelse woordjes leren taalhulp engels howjsay

Dit is hoe de website van Howjsay er momenteel uitziet. Je typt een woord in de zoekbalk en drukt op ‘browse’.

Google Translate

In principe komt het op hetzelfde neer, maar Google Translate is ook een optie om naar de juiste uitspraak van woorden te luisteren. Dit is voor veel mensen een makkelijkere en herkenbare optie.

Een ander voordeel van Google Translate is dat je ook de app gratis kan gebruiken op je smartphone (hier voor iPhone en hier voor android). Je kan dit natuurlijk ook gebruiken voor de betekenis van woorden te vinden. Als je op het icoontje van de luidspreker klikt, wordt het woord uitgesproken.

Engelse woordjes leren taalhulp engels google translate-min

Bij Google Translate geeft je een woord in en het wordt onmiddellijk vertaald naar een andere taal. Om het woord te laten uitspreken druk je op de luidspreker (hier aangeduid met een oranje kadertje).

Lezen van Engelse woordjes

Na de Engelse woorden receptief te verwerven door ze te beluisteren is het tijd om ze zelf te proberen uitspreken. Hoe doe je dit? Je kan de woordjes gewoon aflezen van een blad of scherm, maar dit is soms moeilijk omdat je de woorden nog niet genoeg gehoord hebt.

Een andere mogelijkheid is om Google Translate te gebruiken (zoals hierboven beschreven). Je typt een woord en laat het uitspreken. Dan herhaal je zelf direct het woord na het te horen. Op die manier ben je zeker dat je het op de juiste manier uitspreekt.

Na verloop van tijd zal het niet meer nodig zijn om de woorden eerst te beluisteren alvorens je ze uitspreekt. Dit is het uiteindelijke doel; dat je Engelse woorden kan uitspreken en gebruiken in een gesprek zonder ze eerst te beluisteren. Je bent dus van receptief woorden verwerven naar het actief produceren van Engelse woorden gegaan.

Schrijven van Engelse woordjes

Eens je vlot de Engelse woordjes kan uitspreken is het schrijven van deze woorden de volgende stap. Het hangt natuurlijk af of je Engelse woordenschat wil leren om te praten of ook om te schrijven. Als je ergens op vakantie gaat zal de nadruk vooral liggen op spreken, maar toch is het juist kunnen schrijven van Engelse woorden belangrijk.

Voor je woorden uit het hoofd gaat opschrijven kan het nuttig zijn om de te kennen woorden naast je te leggen en ze enkele keren over te schrijven. Zo ben je zeker dat je het woord op de juiste manier schrijft. In principe kan je dit blijven doen tot als je geen enkele fout meer maakt. Als dit het geval is, ben je klaar voor de volgende stap.

Engelse woordjes schrijven Taalhulp Engels

Als je Engelse woordjes wil schrijven kan je dit op de klassieke manier doen met pen of papier of via de computer. Dit maakt niet zo veel uit, maar het is wel belangrijk dat je de juiste schrijfwijze kent.

Betekenis leren van de Engelse woordjes

Eens je de woorden foutloos kan schrijven is het tijd om de betekenis te leren. De eerste stap in dit proces is gewoon de woorden leren met de juiste vertaling. Als je een woordenlijst hebt, kan je dit makkelijk doen door één kolom af te dekken en dan zelf het juiste woord te zeggen (of noteren).

Op bovenstaande foto zie je wat de bedoeling is. Je dekt een kolom af en je zegt/schrijft dan het juiste woord in het Engels (wat je afgedekt hebt).

Zelf een woordenlijst maken

Als je de betekenis kent van de Engelse woorden is het de bedoeling dat je ze zo lang mogelijk kan onthouden. Een heel goede manier om dit te doen is zelf een woordenlijst maken van de woordenschat die je wil leren en gebruiken.

Je gaat natuurlijk niet gewoon de vertaling van de woorden geven, maar je gaat een omschrijving geven in het Engels. Op deze manier word je verplicht om meer na te denken over wat het woord juist wil zeggen en hoe je dit kan verklaren in het Engels.

Hier zie je wat de bedoeling is. Je maakt zelf een woordenlijst door een omschrijving te geven van de te kennen woorden.

Herhalen, herhalen en herhalen…

Een laatste stap in het verwervingsproces van een vreemde taal is herhalen. Na de woorden gestudeerd te hebben moet je deze regelmatig herhalen om ze te blijven onthouden. Hoe meer je herhaalt, hoe sneller en langer je nieuwe woorden zal onthouden.

De klassieke manier om dit te doen is flashcards maken en deze dagelijks herhalen. Je schrijft het Nederlandse woord op de voorkant en het Engelse woord op de achterkant. Als je het kaartje neemt en je ziet het Nederlandse woord, dan geef jij de Engelse vertaling (en omgekeerd).

Een moderne manier om te oefenen met flashcards is het gebruik van virtuele flashcards. Quizlet is één van de beste manieren om snel en makkelijk woordenschat te herhalen door middel van virtuele flashcards. Je zet de woorden in het programma (via de website of app) en je kan zoveel herhalen als je wil.

Je kan dus makkelijk woordjes herhalen wanneer je ergens zit te wachten en 10 minuten tijd hebt. De app is gratis beschikbaar op iPhone en android.

Nog enkele tips

In principe zou je vrij snel en gemakkelijk nieuwe woorden kunnen verwerven als je bovenstaande stappen volgt. Natuurlijk is iedereen anders en leert iedereen een taal op zijn eigen tempo. Hieronder vind je nog enkele tips die het leerproces kunnen verbeteren en versnellen.

  • Splits het werk op in kleinere hoeveelheden: niet meer dan 20 woorden per dag.
  • Beter elke dag 15 min dan 3u in het weekend.
  • Maak zeker zelf een woordenlijst met een omschrijving in het Engels.

Gerelateerde artikels