Emphatic Do in het Engels

In het Engels heb je de mogelijkheid om het hoofdwerkwoord te versterken of te contrasteren met behulp van het hulpwerkwoord ’to do’. Hoe je dit juist doet, lees je hieronder en er staat ook een video waarin alles wordt uitgelegd. Bekijk al onderstaand voorbeeld:

He does like nature.

Emphatic do

Je kan aan bijna elke zin in het Engels het werkwoord ’to do’ toevoegen om het hoofdwerkwoord van de zin te benadrukken. De betekenis van het hoofdwerkwoord wordt op deze manier sterker of je drukt hiermee een contrast uit. Dit fenomeen omschrijft men in het Engels als ‘emphatic do’.

Het hoofdwerkwoord is het belangrijkste werkwoord in de zin en het draagt de betekenis van de zin. Als je ’to do’ gebruikt om dit te benadrukken wordt ’to do’ het hulpwerkwoord dat het hoofdwerkwoord ondersteund. De bedoeling is dan ook om het hulpwoord extra te beklemtonen wanneer je dit uitspreekt.

Emphatic do Taalhulp Engels

Vorm

Het gebruik van de ‘emphatic do’ is vrij simpel. Je past het werkwoord ’to do’ aan aan het onderwerp van de zin. Vervolgens gebruik je de infinitief van het hoofdwerkwoord aangezien je maar één werkwoord kan vervoegen in een zin(sdeel).

Belangrijk is dat je weet dat ’to do’ zowel in de tegenwoordige tijd als in de verleden tijd kan staan. Bekijk de voorbeelden hieronder.

Emphatic do overzicht

Emphatic do: voorbeelden

He did try to rob a bank.

We do like going to the theatre.

She does have many fans.

I do want to have dinner soon.

Oefeningen

Gerelateerde artikels